15.1 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalSoluţie pentru duhoarea din Corniţoiu

Soluţie pentru duhoarea din Corniţoiu

Primăria Craiova a repus pe tapet problema acoperirii canalului Corniţoiu, sursă de mirosuri pestilenţiale pentru patru cartiere. Lucrările ar costa aproape zece milioane de lei şi ar putea începe chiar din această toamnă.

Problema mirosului dezgustător care emană din Parcul Corniţoiu şi până în Balta Craioviţei nu e nouă. De zeci de ani, locuitorii din Craioviţa Nouă, Corniţoiu, George Enescu şi chiar cei de pe bulevardul Nicolae Titulescu cer asanarea sursei de miros. La Primăria Craiova problema e dezbătută de aproape un deceniu. De această dată, municipalitatea susţine că are rezolvarea.

O problemă veche

În mod normal, canalul care emană aceste duhori ar trebui să conţină doar apă curată, întrucât este vorba de conducta de deversare a apelor pluviale de la CET 2, din Bariera Vâlcii. Sute de locuinţe s-au branşat însă ilegal la această conductă, dejecţiile ajungând pe această cale tocmai în Balta Craioviţei. Soluţia pentru a scăpa de această problemă nu poate fi decât una: casetarea canalului şi branşarea lui la reţeaua de canalizare a oraşului.
Discuţiile pe această temă au început la primărie încă din 2006. S-au făcut planuri, s-au căutat soluţii tehnice, s-au efectuat calcule. Cu cinci ani în urmă, costurile unei asemenea investiţii erau estimate de Compania de Apă „Oltenia“ la circa 3,5 milioane de lei. Nu s-a făcut însă nimic pentru că acest canal trecea prin Parcul Corniţoiu, care devenise între timp proprietate privată.
Vreme de câţiva ani, nu s-a mai făcut nimic în acest sens. De anul acesta, problema a redevenit de actualitate, în contextul construirii pe strada George Enescu, între cimitirul Sineasca şi cartierul Craioviţa Nouă – deci chiar deasupra canalului cu pricina – a magazinului Lidl, aparţinând concernului Lidl&Schwarz, cel mai mare operator de magazine de tip discount din Europa.

Investiţie pe teren privat

„Vrem de câţiva ani să casetăm acest canal şi să captăm izvoarele din Parcul Corniţoiu, pentru a face să dispară mirosul urât care le creează disconfort locatarilor din Craioviţa Nouă şi George Enescu. Impedimentul este că o mare parte din terenul fostului parc este proprietate privată, iar noi nu putem investi pe terenul altuia. Singura soluţie este ca actualii proprietari să doneze către primărie terenul necesar acestei lucrări“, a declarat Marinică Dincă, viceprimarul cu atribuţii de primar al Craiovei.
Exact pe această temă s-au axat discuţiile care au avut loc ieri, la Primăria Craiova, între reprezentanţii Lidl&Schwarz şi viceprimarul Dincă. „Cei de la Lidl sunt în principiu de acord să ne doneze terenul necesar pentru această lucrare. Urmează să avem întâlniri asemănătoare în perioada următoare şi cu ceilalţi doi-trei investitori imobiliari care au terenuri acolo“, a precizat Marinică Dincă.
Pe lângă donarea terenurilor pentru canalul colector şi captarea izvoarelor din zonă, proprietarii trebuie să-şi dea şi acordul ca, pe toată perioada lucrărilor, cursul de apă cu dejecţii să fie deviat pe terenul lor.
În prezent, investiţia preconizată este doar la început, în faza ridicărilor topo, pentru a determina suprafaţa de teren necesară lucrărilor. Edilii din Bănie îşi doresc ca în acest an să definitiveze documentele, astfel ca în toamnă sau, cel mai târziu, în primăvara anului 2012 să înceapă lucrările.

Costuri
La o primă estimare, municipalitatea evaluează că ar avea nevoie de circa şapte milioane de lei pentru această lucrare, însă costurile ar putea ajunge la zece milioane, în funcţie de numărul izvoarelor care trebuie captate din această zonă şi conduse către noul canal casetat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

12 COMENTARII